Een contactpagina is net als de homepage een essentieel element van iedere website. Je wilt immers dat de bezoekers van je site contact met je kunnen opnemen als ze interesse hebben in je product of dienst.
Met de juiste WordPress plugin is het gelukkig heel eenvoudig om op je contactpagina een contactformulier toe te voegen. Je zou natuurlijk ook gewoon je email adres op de contactpagina kunnen zetten, maar een contactformulier heeft een aantal voordelen:
- Een contactformulier is minder eenvoudig te misbruiken door spammers.
- Met een contactformulier kan je ervoor zorgen dat bepaalde informatie verplicht wordt ingevuld.
- Het aantal keren dat een contactformulier wordt ingevuld is goed meetbaar.
- Plugins zoals Gravity Forms slaan de berichten op in WordPress zodat deze eenvoudig in de WordPress admin kunnen worden bewaard en beantwoord.
Er bestaan heel veel WordPress plugins voor het toevoegen van een contactformulier maar ik zal hieronder een drietal populaire plugins bespreken en daarna laten zien hoe je zelf met Gravity Forms een contactformulier kunt maken.
Contact Form 7
De meest populaire gratis plugin voor is Contact Form 7, deze plugin heeft echter niet de mogelijkheid om berichten in WordPress op te slaan en het configureren van het contactformulier is enigszins omslachtig.
Jetpack Contact Form
Hoewel ik vanwege de overvloed aan functionaliteit geen fan ben van Jetpack, is het Jetpack Contact Form voor beginners wel een heel handige plugin. In tegenstelling tot Contact Form 7 kun je met Jetpack eenvoudig het contactformulier samenstellen en via drag-en-drop de formuliervelden verplaatsen.
Gravity Forms
Zelf gebruik ik altijd de Gravity Forms plugin. Dit is een betaalde plugin die ontzettend veel mogelijkheden biedt. Niet alleen is Gravity Forms heel handig voor het maken van contactformulieren, maar dankzij de vele uitbreidingsmodules kun je de plugin ook gebruiken om bijvoorbeeld via de front-end van je website berichten te plaatsen of voor het maken van een quiz. Overigens is ook de WPML plugin volledig compatible met Gravity Forms zodat je ook de formulieren op je website eenvoudig kunt weergeven in meerdere talen.
In de onderstaande video laat ik zien hoe je de Gravity Forms kunt installeren en configureren.
Zoals je ziet is het een koud kunstje om met Gravity Forms een contact formulier toe te voegen. En deze plugin biedt dankzij de uitbreidingsmodules, api en filters oneindig veel mogelijkheden.
Thanks voor de tips en duidelijke uitleg. ik gebruik zelf ook vaak Ninja Forms. Dat is ook echt een mooie plugin voor contactformulieren.